Deze informatie maakt deel uit van de Septembermededeling. Veranderingen ten opzichte van 2024 zijn geel gemarkeerd.
Syllabus
In de syllabus 2025 is ten opzichte van de syllabus van 2024 een aanvulling gekomen onder domein C1 parate kennis:
“De kandidaat kent het begrip hellinggrafiek als de grafiek van de afgeleide functie.”
Toegestane hulpmiddelen
- roosterpapier in cm2
- grafische rekenmachine in examenstand (zie de regeling toegestane hulpmiddelen voor goedgekeurde typen).
Tijdens het centrale examen wiskunde B vwo dient de grafische rekenmachine te zijn geblokkeerd door de juiste Nederlandse examenstand, die uiterlijk in maart voorafgaand aan het examen gepubliceerd wordt. Bij het vaststellen van een procedure voor het instellen van de examenstand én de controle daarvan, zal de school rekening moeten houden met de werking van de machine(s) die op school gebruikt wordt/worden. Voor een handleiding voor het instellen van de examenstand op de toegestane machines verwijzen wij u naar de website van de betreffende fabrikant:
Meest recente examenstand of operating system
Het is altijd mogelijk dat gedurende het jaar problemen met een bepaalde machine worden gesignaleerd die in een nieuwe examenstand of een nieuw operating system worden opgelost. Om die reden is het aan te raden om voor het examen het meest recente operating system of de meest recente examenstand te installeren. Voor alle typen grafische rekenmachines geldt dat de machine voorzien is van de minimale OS of firmwareversie die uiterlijk in maart voorafgaand aan het centraal examen voor de betreffende machine door het CvTE wordt gespecificeerd.
Correctievoorschrift
Vakspecifieke regels
Per 2025 is er een aantal wijzigingen in de vakspecifieke regels. Voor dit examen zijn de volgende vakspecifieke regels vastgesteld:
- Voor elke rekenfout wordt 1 scorepunt in mindering gebracht tot het maximum van het aantal scorepunten dat voor dat deel van die vraag kan worden gegeven.
- De algemene regel 3.6 geldt ook bij de vragen waarbij de kandidaten de grafische rekenmachine (GR) gebruiken. Bij de betreffende vragen geven de kandidaten een toelichting waaruit blijkt hoe zij de GR hebben gebruikt.
- De algemene regel 6 geldt niet voor notatiefouten. Voor eenzelfde notatiefout die in de beantwoording van verschillende vragen binnen één opgave meerdere keren voorkomt, wordt slechts één keer 1 scorepunt in mindering gebracht. Dit geldt niet indien dit de vragen aanzienlijk vereenvoudigt en/of als in het beoordelingsmodel anders is vermeld.
NB Een opgave start met een titel en bestaat uit één of meerdere vragen. a. Als bij een vraag doorgerekend wordt met tussenantwoorden die afgerond zijn, en dit leidt tot een ander eindantwoord dan wanneer doorgerekend is met niet afgeronde tussenantwoorden, wordt bij de betreffende vraag één scorepunt in mindering gebracht. Tussenantwoorden mogen wel afgerond genoteerd worden.
b. Uitzondering zijn die gevallen waarin door de context wordt bepaald dat tussenantwoorden moeten worden afgerond.
In 2025 zijn er drie wijzigingen in de vakspecifieke regels ten opzichte van 2024:
- In regel 1 zijn de woorden “of verschrijving in de berekening” weggehaald;
- Er is een nieuwe regel toegevoegd op de plaats van regel 3;
- Vanwege de toevoeging van de nieuwe regel op de plaats van regel 3, verandert de nummering van de laatste regel.
Redenen voor deze wijzingen zijn:
- Door de wijziging in regel in 1 is de formulering in lijn met de vakspecifieke regels van wiskunde A;
- Door de toevoeging van regel 3 wordt de beoordeling van notatiefouten zoals beschreven in de algemene regel 6 genuanceerd.
Artikelen en veelgestelde vragen
Op de examenpagina is het artikel ‘Gelijke monniken, gelijke kappen’ te vinden evenals het artikel ‘Nieuwe vakspecifieke regel over afronden voor wiskunde A, B en C havo en vwo’.
Voor veelgestelde vragen rondom o.a. correctie verwijzen wij je naar de veelgestelde vragen.
Status: regelgeving
Het CvTE heeft de correctievoorschriften bij regeling vastgesteld. Het correctievoorschrift is een zogeheten algemeen verbindend voorschrift en valt onder wet- en regelgeving die van overheidswege wordt verstrekt. De corrector mag dus niet afwijken van het correctievoorschrift.
Als de corrector van mening is dat het correctievoorschrift een onvolkomenheid bevat, neemt deze contact op met de examenlijn via het contactformulier op examenblad.nl.
Aanvullingen
Zie paragraaf 9.5 van de Septembermededeling.
Ontvangen vakspecifieke mailings
Voor je taak als examinator (corrector) van de centrale examens is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent. Dat kan via een account op Examenblad. Via deze pagina ontvang je inhoudelijke en formele informatie over de centrale examens van je vak op maat, zoals bijvoorbeeld een test met het correctievoorschrift. Heb je als docent nog geen account op Examenblad.nl waardoor je de mailings niet rechtstreeks ontvangt, laat je hiervoor dan registreren door je examensecretaris.