Vakspecifieke informatie natuurkunde vwo

Laatste update

Deze informatie is gelijktijdig met de Septembermededeling bekendgemaakt. Veranderingen ten opzichte van 2024 zijn geel gemarkeerd.

Syllabus

Er zijn aanzienlijke inhoudelijke wijzigingen van de syllabus 2025 t.o.v. de syllabus van 2024. Zie hiervoor ook het verantwoordingsdocument op de vakpagina. Alle inhoudelijke wijzigingen zijn geel gemarkeerd.

De wijzigingen zijn ook beschreven in een publicatie in NVOX over de herziening biologie, natuurkunde en scheikunde, en een publicatie in NTvN.

Tabellenboek in examens

Op de website van Noordhoff en de website van Uitgeverij Malmberg zijn errata bij respectievelijk Binas en ScienceData gepubliceerd. Wij raden scholen/leerlingen aan deze verbeteringen in het betreffende informatieboek door te voeren. Zo wordt voorkomen dat tijdens het examen de verkeerde informatie gebruikt wordt.

Correctievoorschrift

Publicatie over de correctie

Op de examenpagina zijn een aantal veelgestelde vragen opgenomen met de bijbehorende antwoorden. Ook zijn daar publicaties geplaatst met relevante informatie voor de voorbereiding van leerlingen en voor de correctie.

Vakspecifieke regels

Een toelichting op de algemene en vakspecifieke regels van het correctievoorschrift is te vinden in bijlage 4 van de syllabus.

Status: regelgeving

Het CvTE heeft de correctievoorschriften bij regeling vastgesteld. Het correctievoorschrift is een zogeheten algemeen verbindend voorschrift en valt onder wet- en regelgeving die van overheidswege wordt verstrekt. De corrector mag dus niet afwijken van het correctievoorschrift.
Als de corrector van mening is dat het correctievoorschrift een onvolkomenheid bevat, neemt deze contact op met de examenlijn via het contactformulier op examenblad.nl.

Ontvangen vakspecifieke mailings

Voor je taak als examinator (corrector) van de centrale examens is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent. Dat kan via een account op Examenblad. Via deze pagina ontvang je inhoudelijke en formele informatie over de centrale examens van je vak op maat, zoals bijvoorbeeld een test met het correctievoorschrift. Heb je als docent nog geen account op Examenblad.nl waardoor je de mailings niet rechtstreeks ontvangt, laat je hiervoor dan registreren door je examensecretaris.