Vakspecifieke informatie maatschappij­wetenschappen vwo

Laatste update

Deze informatie is gelijktijdig met de Septembermededeling bekendgemaakt. Veranderingen ten opzichte van 2024 zijn geel gemarkeerd.

Syllabus

De syllabus maatschappijwetenschappen vwo 2025 kent één wijziging ten opzichte van de syllabus 2024. Het betreft een wijziging op pagina 14.

Toelichting op het examen

Het CvTE publiceerde eerder een toelichting op het centraal examen maatschappijwetenschappen havo/vwo. Deze toelichting krijgt kleine aanpassingen en wordt in november opnieuw gepubliceerd.  In de toelichting wordt ingegaan op de aard van de vraagstelling in het examen en op de wijze van corrigeren. Kennisname van de toelichting door docenten is belangrijk in de voorbereiding naar het centraal examen; de toelichting geeft namelijk achtergrondinformatie over de manier waarop vragen zijn gesteld, de omgang met kernconcepten, het gebruik van aandachtsstreepjes in vragen en de toepassing van het correctievoorschrift.

Examendocumenten: opgaveboekje en correctievoorschrift

Opbouw correctievoorschrift

Het correctievoorschrift bij het examen kent bij veel vragen twee onderdelen: ‘een juist antwoord bevat’ en ‘voorbeeld van een juist antwoord’. Het ‘een juist antwoord bevat’ is bepalend voor de toekenning van scorepunten. Het ‘voorbeeld van een juist antwoord’ is volgens de examenmakers het meest voor de hand liggende antwoord. Als er sprake is van een vakinhoudelijk correcte toepassing van de criteria van ‘een juist antwoord bevat’, moeten aan antwoorden die afwijken van het voorbeeldantwoord scorepunten worden toegekend.

Afnametijdstip

Het examen wordt afgenomen zoals vastgesteld in het rooster voor de centrale examens 2024.

Correctievoorschrift

Status: regelgeving

Het CvTE heeft de correctievoorschriften bij regeling vastgesteld. Het correctievoorschrift is een zogeheten algemeen verbindend voorschrift en valt onder wet- en regelgeving die van overheidswege wordt verstrekt. De corrector mag dus niet afwijken van het correctievoorschrift. Als de corrector van mening is dat het correctievoorschrift een onvolkomenheid bevat, neemt deze contact op met de examenlijn via het contactformulier op examenblad.nl.

Aanvullingen

Zie paragraaf 9.5 van de Septembermededeling.

Ontvangen vakspecifieke mailings

Voor je taak als examinator (corrector) van de centrale examens is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent. Dat kan via een account op Examenblad. Via deze pagina ontvang je inhoudelijke en formele informatie over de centrale examens van je vak op maat, zoals bijvoorbeeld een test met het correctievoorschrift. Heb je als docent nog geen account op Examenblad.nl waardoor je de mailings niet rechtstreeks ontvangt, laat je hiervoor dan registreren door je examensecretaris.