Vakspecifieke informatie kunst vwo

Laatste update

Deze informatie is gelijktijdig met de Septembermededeling bekendgemaakt. Veranderingen ten opzichte van 2024 zijn geel gemarkeerd.

Syllabus

De syllabus van 2025 wijkt af van de syllabus van 2024. Wijzigingen ten opzichte van de syllabus 2024 zijn geel gemarkeerd.

Onderwerpen

De vier onderwerpen waar het centraal examen 2025 betrekking op heeft, zijn:

  • Cultuur van de kerk in de elfde tot en met de veertiende eeuw
  • Burgerlijke cultuur in de zeventiende eeuw
  • Cultuur van het moderne in de eerste helft van de twintigste eeuw
  • Massacultuur vanaf 1950

Nadere informatie

Vanaf 2010 hebben de vakken kunst (beeldende vormgeving/dans/drama/muziek/algemeen) vwo één centraal examen. Dit centraal examen is voor al deze kunstvakken hetzelfde en heeft mede daarom ook een eigen naam gekregen: kunst (algemeen). Kunst (algemeen) kan bovendien ook als vak met uitsluitend een centraal examen worden gekozen.
Bij de afname van het centrale examen kunst (beeldende vormgeving/dans/drama/muziek/algemeen) wordt de computer gebruikt.

Examens kunst (algemeen) standaard in Facet

De centrale examens kunst (algemeen) havo en vwo worden standaard in Facet aangeboden en afgenomen.

In Facet worden de bronnen en de vragen getoond. De kandidaat schrijft zijn antwoorden op door de school beschikbaar gesteld examenpapier. Ook de correctie vindt plaats op papier. Tijdens de correctie kan de docent het examen inzien via de oefenomgeving van Facet.
Uitgebreide informatie over de afname van de examens in Facet vindt u in de brochure Centrale examens kunstvakken in Facet 2025. Het is belangrijk om de voorgeschreven tests met Facet (Systeemcheck en Proef op de Som) tijdig uit te voeren, ook hiervoor kunt u voor meer informatie de brochure raadplegen.

Fall-back is html

De examens kunst (algemeen) worden aan alle scholen in een html-versie beschikbaar gesteld als fall-back. Mocht de afname van een examen in Facet onverhoopt problemen opleveren, dan kan binnen korte tijd het examen worden voortgezet via de fall-back. 
Het is belangrijk dat er, behalve met Facet, ook een gedegen voorbereiding  plaatsvindt met deze examenvorm. Zie voor meer informatie hierover de Handleiding html kunstvakken en de brochure ‘Centrale examens kunstvakken in Facet 2025’

Online oefenomgeving

Leerlingen kunnen oefenexamens maken op de online oefenomgeving. De examens op die omgeving zijn oude examens en komen in periodes of onderwerpen deels overeen met de stof voor het examen 2025.

Kandidaten met een visuele of auditieve beperking

Het brede centraal examen van de vakken kunst (beeldend/dans/drama/muziek/algemeen) is door zijn multimediale karakter niet goed maakbaar voor kandidaten met een visuele of auditieve beperking. Scholen kunnen kandidaten melden via het speciale formulier voor examens voor kandidaten met een visuele of auditieve beperking (zie ook de toelichting van DUO/Examendiensten bij het formulier voor bestelling examens). Aan de school wordt dan een gecommitteerde van de staatsexamencommissie toegewezen die samen met de eigen docent een vervangend semi- mondeling examen maakt.

De school kan overwegen of het haalbaar en gewenst is om een kandidaat met een visuele of auditieve beperking in plaats van kunst (beeldend/dans/drama/muziek/algemeen) examen af te laten leggen in één van de 'oude stijl' kunstvakken (tehatex, muziek).

Zie ook de informatiebrochure Kunstvakken  

Verklanking in Facet

Bij de kunstvakexamens in Facet kunnen scholen voor kandidaten die dat nodig hebben verklanking beschikbaar stellen door dit voor de afname van de kandidaat aan te vinken. Het is belangrijk dat kandidaten die verklanking nodig hebben met de verklankingssoftware in Facet ook oefenen tijdens de Proef op de Som.

Bij de fall-back examens in html is verklanking niet inbegrepen. De kandidaat dient gebruik te maken van verklankingssoftware, die onder verantwoordelijkheid van de school wordt geïnstalleerd en gebruikt. Bij een terugval op deze afnamevorm mag de school alle kandidaten toestaan van  deze voorziening gebruik te maken; voor kandidaten zonder leesbeperking biedt audio geen (oneigenlijk) voordeel.

Correctievoorschrift

Status: regelgeving

Het CvTE heeft de correctievoorschriften bij regeling vastgesteld. Het correctievoorschrift is een zogeheten algemeen verbindend voorschrift en valt onder wet- en regelgeving die van overheidswege wordt verstrekt. De corrector mag dus niet afwijken van het correctievoorschrift. Als de corrector van mening is dat het correctievoorschrift een onvolkomenheid bevat, neemt deze contact op met de examenlijn via het contactformulier op examenblad.nl.

Aanvullingen

Zie paragraaf 9.5 van de Septembermededeling.

Examens nakijken: streng, soepel of precies goed?

Op Examenblad.nl is een artikel gepubliceerd van Marieke Wensing dat ingaat op de taak van docent als examinator (corrector): Examens nakijken (kunst en tehatex havo-vwo). Zie over het nakijken van de examens tevens het artikel van Jan van Gemert, ‘Aansprekende kunstexamens’, Kunstzone (3), mei 2022, p. 16-18

Ontvangen vakspecifieke mailings

Voor je taak als examinator (corrector) van de centrale examens is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent. Dat kan via een account op Examenblad. Via deze pagina ontvang je inhoudelijke en formele informatie over de centrale examens van je vak op maat, zoals bijvoorbeeld een test met het correctievoorschrift. Heb je als docent nog geen account op Examenblad.nl waardoor je de mailings niet rechtstreeks ontvangt, laat je hiervoor dan registreren door je examensecretaris.

Examenbesprekingen VONKC

Elk jaar organiseert de Vereniging Onderwijs Kunst en Cultuur (VONKC) na de afname van het centraal schriftelijk examen besprekingen van de opgaven en het correctievoorschrift. Op de website van VONKC vind je hierover meer informatie. 
Het CvTE brengt examenbesprekingen onder de aandacht, omdat ze waardevol kunnen zijn voor het intercollegiaal overleg over de correctie van de examens. Intervisie met collega’s is vaak nuttig om samen te verkennen in welke mate antwoorden van examenkandidaten inhoudelijk in lijn zijn met het correctievoorschrift. Deze besprekingen hebben echter geen officiële status.
Het correctievoorschrift, eventueel voorzien van een aanvulling, is bindend. Opmerkingen gemaakt tijdens examenbesprekingen 'overrulen' het correctievoorschrift niet.
Door andere partijen in omloop gebrachte documenten ten aanzien van de correctie maken geen deel uit van de correctieprocedure en men kan zich ook niet op deze documenten beroepen bij het overleg tussen eerste en tweede corrector. Voor een gelijke beoordeling van alle kandidaten is het van belang dat zij allemaal aan de hand van het vastgestelde correctievoorschrift worden beoordeeld.