De roosteradviescommissie van het College voor Toetsen en Examens (CvTE) stelt met examensecretarissen van het Platform examensecretarissen (PLEXS) het rooster voor de centrale examens vo eerste tijdvak op. Hierbij wordt rekening gehouden met een groot aantal factoren, zoals hieronder toegelicht.
Tijdskader
Het tijdskader in het schooljaar voor de centraal schriftelijke examens vo bevindt zich tussen de meivakantie inclusief adviesweek meivakantie van OCW en de zomervakantie (week 28 in de eerste regio). Incidenteel verschuift het tijdskader één week. Het tijdskader betreft een periode van negen weken, waarin zowel het eerste als tweede tijdvak moet plaatsvinden. De beschikbare tijd is daarin beperkt door een aantal aspecten:
- Bekendmaking van de n-term tweede tijdvak: op dinsdag in de laatste week voor de zomervakantie.
- Officiële feestdagen in deze periode: 4/5 mei, Hemelvaartsdag en tweede Pinksterdag. Daarnaast wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met het Wekenfeest.
- Leerlingen van de meeste vso-scholen doen examen via het staatsexamen vo: centrale examens en college-examens. De mondelinge en praktische college-examens worden na de centrale examens afgenomen in de laatste of voorlaatste week voor de zomervakantie.
Eerste tijdvak
Vaste eisen
Het rooster centrale examens vo moet aan de volgende drie eisen voldoen:
- Voor de normering hebben de examens moderne vreemde talen (m.u.v. Frans vwo) een posttest. Deze examens moeten voorin het rooster staan, zodat er genoeg tijd is voor de organisatie van de posttest na de afname van het examen.
- Voor elk schooltype staat als een van de eerste examens een vak gepland met veel kandidaten, zodat het voor scholen mogelijk is om nog één keer voor alle leerlingen mededelingen te doen over de examenperiode.
- In Europees Nederland en in de Cariben worden dezelfde examens afgenomen in een andere tijdzone. Examens die in het rooster in de ochtend staan, kunnen in Caribisch Nederland niet worden afgenomen omdat het daar dan nacht is. Daarom staan zo veel mogelijk examens in de middag, zodat kandidaten in Caribisch Nederland deze examens tegelijk met de kandidaten in Europees Nederland kunnen doen.
Aandachtspunten
Naast bovengenoemde eisen, wordt bij het plannen van het rooster centrale examens vo zoveel mogelijk rekening gehouden met onderstaande aandachtspunten. Eisen en aandachtspunten kunnen elkaar soms in de weg zitten, waardoor het niet mogelijk is evenveel rekening te houden met alle aandachtspunten. Dat betekent dat het rooster vanuit de verschillende vakken als prettig of juist minder prettig kan worden ervaren. Aandachtspunten zijn:
- Zeer correctie-intensieve examens met veel leerlingen vooraan in het rooster. Het CvTE monitort het onderwerp correctielast via periodiek onderzoek.
- Vakken die door dezelfde docent worden gegeven gespreid over begin eerste examenweek, eind eerste examenweek en begin tweede examenweek.
- Vakken waarbij één docent zowel aan havo als vwo les zou kunnen geven gespreid over examenweken.
- Door leerlingen als zwaar ervaren vakken niet teveel op dezelfde dag of kort na elkaar in een week. Hierbij wordt uitgegaan van de verschillende profielen.
- Vakken met veel leerwerk voor leerlingen niet te dicht op elkaar.
- Vakken met grote groepen kandidaten niet naast elkaar vanwege de capaciteit van examenzalen op scholen.
Tijd voor correctie, normering en registratie
Binnen de periode van negen weken wordt ook zoveel mogelijk rekening gehouden met de volgende tijdsaspecten:
- Docenten hebben tijd nodig voor correctie en overleg met de tweede corrector. Ook is er tijd nodig voor verzending van het examenwerk. Daarin kunnen feestdagen een lastige factor zijn.
- Er is tijd nodig voor de examenbesprekingen door de vakinhoudelijke verenigingen. Hun bijeenkomsten kunnen docenten steunen bij de correctie en kunnen leiden tot eventuele aanvullingen op de correctievoorschriften door het CvTE.
- Cito heeft tijd nodig voor de verwerking van de gegevens van 200.000 leerlingen x gemiddeld 6 vakken x gemiddeld 40 opgaven ter voorbereiding op de normering. Die tijdsfasering staat in de activiteitenplanning aangegeven met 'deadline inleveren WOLF-gegevens'.
- De ruimte van minimaal 5 dagen overleg over de gegevens per examen tussen CvTE en Cito.
- DUO heeft tijd nodig om gegevens van leerlingen, inclusief (te) laat doorgegeven correcties, na het schoolexamen te verwerken.
Na een tijdvak moet er tijd zijn voor:- het verwerken van aanmeldingen voor het volgende tijdvak en
- de organisatie van de aangewezen vakken naast het werk voor de staatsexamens vo.
Tweede tijdvak
Het tweede tijdvak bestaat uit zes afnamedagen en loopt van dinsdag tot en met dinsdag. De aangewezen vakken worden op de donderdag van de eerste week afgenomen door het College voor Toetsen en Examens.
In het tweede tijdvak zijn de meeste vakken op de middag gepland. Dit in verband met de afnames in Caribisch Nederland en het tijdsverschil. In Caribisch Nederland is het niet mogelijk om alle examens in het eerste tijdvak af te nemen. Leerlingen in Caribisch Nederland doen een deel van de vakken daarom voor het eerst in het tweede tijdvak. Daarnaast is het tweede tijdvak ook voor hen bedoeld als inhaalmoment en voor een herkansing.
Anders dan in het eerste tijdvak staan de examens wiskunde A en B op verschillende plekken in het rooster voor examenkandidaten die beide vakken doen. Zo is voor hen inhalen én herkansen van deze vakken goed mogelijk.
Voor vmbo gt-, havo en/of vwo-leerlingen kan gelden dat zij op de aangewezen vakken dag zowel een aangewezen examen als een niet-aangewezen examen moeten afleggen. Scholen die hier tegenaan lopen, kunnen contact opnemen met DUO/Staatsexamens staatsexamens@duo.nl.
Roostervrije dagen examenperiode 2025
- meivakantie: 26 april t/m 4 mei 2025 en adviesweek meivakantie: 19 april t/m 27 april 2025
- Bevrijdingsdag: 5 mei 2025
- Hemelvaartsdag: 29 mei 2025
- Tweede Pinksterdag: maandag 9 juni 2025
- start zomervakantie eerste regio (in 2025 Zuid): 5 juli 2025