Cijferlijst

Laatste update

Cijferlijst

De cijferlijst is de lijst die na het eindexamen wordt uitgereikt met daarop onder meer, voor zover van toepassing:

  • De cijfers voor het schoolexamen
  • De cijfers voor het centraal examen
  • De eindcijfers (inclusief vermelding van onderwerp/titel van het profielwerkstuk havo/vwo of het thema van het profielwerkstuk vmbo theoretische en gemengde leerweg)
  • Het cijfer (voor havo/vwo) en/of de beoordeling (vmbo) van het profielwerkstuk
  • Het combinatiecijfer
  • De beoordeling van de kunstvakken inclusief ckv en lichamelijke opvoeding uit het gemeenschappelijk deel van een leerweg in het vmbo
  • De beoordeling van lichamelijke opvoeding in vwo en havo
  • De beoordeling van de maatschappelijke stage, indien deze onderdeel is van het eindexamen en is beoordeeld met voldoende of goed (geldt niet voor het vavo)
  • De uitslag van het eindexamen, namelijk: geslaagd of afgewezen

Voorwaarden ontvangst cijferlijst

Een kandidaat krijgt een cijferlijst als:

  • de kandidaat geslaagd is
  • de kandidaat afgewezen is (gezakt) voor een eindexamen 
  • de kandidaat deeleindexamen op het vavo of deelstaatsexamen bij het staatsexamen heeft afgelegd

Een kandidaat krijgt geen cijferlijst als deze op een dagschool niet een volledig vakkenpakket heeft afgelegd. Dagscholen kunnen namelijk geen deeleindexamen afnemen. Uitzondering hierop zijn scholen waarvan leerlingen (via symbiose als extraneus) een of meer profielvakken of beroepsgerichte keuzevakken afleggen aan een vmbo-school.

Kandidaten die een deeleindexamen of deelstaatsexamen hebben afgelegd op respectievelijk vavo of bij het staatsexamen ontvangen eveneens een cijferlijst

Voorlopige cijferlijst

Aan leerlingen die in het voorexamenjaar of het jaar daaraan voorafgaand al een vak met een centraal examen of een vak met alleen een schoolexamen afsluiten en tussentijds vertrekken, wordt een voorlopige cijferlijst uitgereikt, voor zover de cijfers niet op grond van artikel 3.36, tweede lid, Uitvoeringsbesluit WVO 2020, zijn vervallen. 

De ontvangende school moet de behaalde resultaten - die ook in het Register Onderwijsdeelnemers (ROD) moeten worden aangeleverd en zo aan de inspectie van het Onderwijs gemeld zijn – overnemen.

De voorlopige cijferlijst kan ook gebruikt worden voor leerlingen die na het eerste jaar gespreid examen op grond van artikel 3.56 van het Uitvoeringsbesluit WVO 2020, het examen willen voltooien aan een andere school of het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo). 

Leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs kunnen via symbiose als extraneus deeleindexamen afleggen aan een vmbo-school in (alleen) een of meer profielvakken of beroepsgerichte keuzevakken. Dus niet in algemene vakken. Ook deze kandidaten ontvangen een voorlopige cijferlijst. Scholen moeten voor deze voorlopige cijferlijst model 4c (voorlopige cijferlijst) gebruiken.

Een voorlopige cijferlijst is iets anders dan een cijferoverzicht (zie volgende kopje).

De resultaten op de voorlopige cijferlijst kunnen overgenomen op de cijferlijst die je krijgt  na je eindexamen. Ook als de examenkandidaat via staatsexamens of het vavo een diploma wil halen kunnen eerder behaalde resultaten gedurende 10 jaar, bij de uitslag worden betrokken. De voorlopige cijferlijst komt te vervallen, als de definitieve uitslag is vastgesteld.

Zie ook de Regeling modellen diploma’s VO waarin ook het model voor de voorlopige cijferlijst is vastgesteld.

Cijferoverzicht

Het cijferoverzicht is een overzicht dat leerlingen ontvangen op de dag dat de uitslag bekend wordt. Dit is de basis voor de beslissing om al dan niet een vak te herkansen. Dit voorlopige cijferoverzicht heeft geen juridische status en kan niet worden ingezet voor het verkrijgen van vrijstellingen.

Extra vakken

Eindcijfers van extra vakken worden niet bij de bepaling van de definitieve uitslag betrokken als dat nodig is om de kandidaat te laten slagen. De overgebleven vakken moeten wel een eindexamen vormen. De cijfers van de extra vakken die niet worden betrokken bij de uitslag worden op de cijferlijst vermeld, tenzij de kandidaat expliciet heeft aangegeven dit niet te willen.

Kandidaten die examen doen in een extra vak bij het staatsexamen in het laatste leerjaar of aan het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo), kunnen dit vak laten betrekken bij het vaststellen van de uitslag, zodat dit ook op de cijferlijst wordt vermeld. Het gaat hier uitsluitend om vakken die 'extra' worden gevolgd, bovenop de verplichte vakken die tezamen een eindexamen vormen en in hetzelfde jaar zijn afgesloten als waarin de vo-school de uitslag vaststelt. 

Bijlage voor schoolexamen rekenen

De eindexamens omvatten voor leerlingen die geen eindexamen in het vak wiskunde afleggen een schoolexamen rekenen. Het cijfer voor het schoolexamen rekenen weegt niet mee in de uitslagbepaling voor het eindexamen vmbo en havo. Het cijfer voor het schoolexamen rekenen wordt vermeld op een bijlage bij de cijferlijst.

Indien de kandidaat wel eindexamen heeft afgelegd in het vak wiskunde, maar dit vak niet bij de uitslagbepaling betrekt en bezwaar maakt tegen vermelding van het resultaat op de cijferlijst, dan wordt het resultaat voor wiskunde eveneens op de bijlage vermeld. 

Modellen

Voor (voorlopige) cijferlijsten en diploma’s zijn modellen opgesteld. Deze geven aan hoe een (voorlopige) cijferlijst of diploma eruit moet zien. De minister stelt de modellen vast via de Regeling modellen diploma’s VO.

Schooleigen programma 

Op de cijferlijst kan een schooleigen programma of vak worden opgenomen. Dat kan alleen als er toestemming is van de minister en dit schooleigen programma als vak met een individuele licentie erkend is. Dit vak telt dan ook mee in de uitslagbepaling. Andere schooleigen programma's mogen niet vermeld worden, behalve het vak godsdienst of levensbeschouwelijk vormingsonderwijs bij havo/vwo aan een school voor bijzonder onderwijs, dat kan worden toegevoegd aan het combinatiecijfer. Het gaat hier om één vak, maar de school kiest welke van beide benamingen wordt gehanteerd: godsdienst óf levensbeschouwelijk vormingsonderwijs. Niet te verwarren met het ‘grote’ vak godsdienst: een schooleigen vak dat de school alleen met toestemming van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap als examenvak kan aanbieden.

Uitreiking cijferlijst

De directeur van de school of instelling waar het eindexamen of het deeleindexamen is afgelegd, reikt de cijferlijst uit. Dit is ook het geval als een kandidaat een vak centraal examen aflegt (in het derde tijdvak) ten overstaan van de commissie staatsexamens van het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE stelt het cijfer vast en geeft dit door aan de school, die vervolgens de uitslag van het eindexamen vaststelt.

In het vavo reikt de examencommissie vavo de cijferlijst uit.

Bij staatsexamens reikt het CvTE de cijferlijst uit. Dit gebeurt op grond van de definitieve uitslag van het staatsexamen of deelstaatsexamen.

Geldigheid cijferlijst

Cijferlijsten die gebruikt worden om een diploma aan een instelling voor vavo of staatsexamendiploma te verkrijgen, zijn alleen geldig indien nog geen tien jaren zijn verstreken na het jaar waarin ze zijn vastgesteld.

Verlies cijferlijst, certificaat of diploma

Het kan gebeuren dat een geslaagde diens cijferlijst, certificaat of diploma kwijtraakt of dat deze wordt gestolen of beschadigd raakt. Scholen, vavo-instellingen en het CvTE hebben niet de bevoegdheid duplicaten van cijferlijsten en diploma's te verstrekken. De dagscholen en vavo-instellingen zijn wel verplicht om alle examenresultaten door te geven aan DUO. En ook vanuit de staatsexamens worden alle resultaten aan DUO doorgegeven. DUO neemt alle examenresultaten op in het Diplomaregister. Dit is een online register van het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). De resultaten van het voortgezet onderwijs zijn daarin opgenomen vanaf 2006. Het register wordt door OCW beschikbaar gesteld om fraude te bestrijden en als waarborg bij verlies of diefstal van het behaalde diploma, cijferlijst of certificaat. Een uittreksel uit het Diplomaregister kan gratis worden gedownload. Iedereen kan inloggen met een DigiD. Dit document is alleen in digitale vorm geldig. Een uitgeprint exemplaar is niet geldig. Het gaat om examenuitslagen tot maximaal 60 jaar terug.

De kandidaat kan bij DUO vragen om een verklaring afgelegd examen (VAE). Dit geldt ook voor kandidaten die examen hebben afgelegd, maar niet geslaagd zijn. Een VAE heeft dezelfde waarde als het origineel.

Verandering van naam of geslacht

Scholen, vavo-instellingen en de staatsexamencommissie hebben niet de bevoegdheid naam of geslacht te veranderen in cijferlijsten of diploma's. Voor kandidaten die van naam of geslacht veranderen bestaat de mogelijkheid om gratis een nieuwe cijferlijst en een document ter vervanging van het diploma aan te vragen bij DUO. Het document ter vervanging van het diploma heet vervangend opleidingsdocument (VOD). Het aanvragen van een vervangend opleidingsdocument is alleen mogelijk als het gaat om (staatsexamen) voortgezet onderwijs en als je nog in het bezit bent van de originele documenten.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.