Vakspecifieke informatie biologie vwo

Laatste update

Deze informatie is gelijktijdig met de Septembermededeling bekendgemaakt. Veranderingen t.o.v. 2024 zijn geel gemarkeerd.

Syllabus

De syllabus 2025  is tot stand gekomen na een herziening door de syllabuscommissie. Meer informatie over de aanleiding voor deze herziening en de afwegingen van de syllabuscommissie treft u in het verantwoordingsdocument.

De wijzigingen zijn ook beschreven in een publicatie over de herziening biologie, natuurkunde en scheikunde.

Correctievoorschrift

Publicatie over de correctie

In 2020 is een publicatie verschenen over de correctie van de centrale examens. Deze publicatie is te vinden via de examenpagina op Examenblad.nl.

Status: regelgeving

Het CvTE heeft de correctievoorschriften bij regeling vastgesteld. Het correctievoorschrift is een zogeheten algemeen verbindend voorschrift en valt onder wet- en regelgeving die van overheidswege wordt verstrekt. De corrector mag dus niet afwijken van het correctievoorschrift.
Als de corrector van mening is dat het correctievoorschrift een onvolkomenheid bevat, neemt deze contact op met de examenlijn via het contactformulier op examenblad.nl.

Toelichting algemene correctieregels CE biologie havo en vwo

Naar aanleiding van vragen van docenten over het toepassen van de algemene correctieregel 3.3: Biologie-examens bestaan voor een groot deel uit opgaven met open vragen. Het beoordelingsmodel kan in dat geval niet altijd uitputtend alle mogelijke juiste antwoorden, redeneringen of oplosmethoden geven.
Algemene regel 3.3 biedt aan examinatoren bij open vragen de mogelijkheid om aan een niet in het correctievoorschrift voorzien antwoord toch een score toe te kennen, mits dit antwoord vakinhoudelijk juist is. De examinator en gecommitteerde moeten het dan over die vakinhoudelijke juistheid wel eens zijn.
Algemene regel 3.3. is bedoeld voor een vakinhoudelijk juist antwoord waarin in het correctievoorschrift niet is voorzien. Deze regel is niet bedoeld om een iets minder goed antwoord toch goed te rekenen.

Informatieboek

In de biologie-examens havo en vwo kan vanaf 2024 bij een vraag een aanwijzing voor de kandidaat zijn opgenomen om het informatieboek (Binas of Sciencedata) te gebruiken. Er staat dan bij de vraag vermeld: Gebruik je informatieboek.

Deze vermelding is bedoeld om de kandidaat te helpen wanneer de benodigde informatie in Binas of Sciencedata niet eenvoudig te vinden is, of wanneer het niet voor de hand ligt het informatieboek te gebruiken. Het kan dus ook voorkomen dat het informatieboek wel gebruikt moet worden, maar dat dat niet expliciet staat vermeld. Bij natuurkunde en scheikunde is deze werkwijze al lange tijd gebruikelijk.

Ontvangen vakspecifieke mailings

Voor je taak als examinator (corrector) van de centrale examens is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent. Dat kan via een account op Examenblad. Via deze pagina ontvang je inhoudelijke en formele informatie over de centrale examens van je vak op maat, zoals bijvoorbeeld een test met het correctievoorschrift. Heb je als docent nog geen account op Examenblad.nl waardoor je de mailings niet rechtstreeks ontvangt, laat je hiervoor dan registreren door je examensecretaris.

Examenbespreking en forum NVON

Elk jaar organiseert de Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen (NVON) na de afname van het centraal schriftelijk examen besprekingen van de opgaven en het correctievoorschrift. Ook heeft de NVON een examenforum. Op de website van de NVON vind je hierover meer informatie. Het CvTE brengt examenbesprekingen en fora onder de aandacht, omdat ze waardevol kunnen zijn voor het intercollegiaal overleg over de correctie van de examens. Intervisie met collega’s is vaak nuttig om samen te verkennen in welke mate antwoorden van examenkandidaten inhoudelijk in lijn zijn met het correctievoorschrift. Deze besprekingen hebben echter geen officiële status. In alle gevallen is het correctievoorschrift, eventueel voorzien van een aanvulling, bindend. Opmerkingen gemaakt tijdens examenbesprekingen 'overrulen' het correctievoorschrift niet.