Vakspecifieke informatie horeca, bakkerij en recreatie vmbo bb, kb en gl

Laatste update

Algemene informatie en aandachtspunten

De algemene informatie is terug te lezen in de Septembermededeling en op pagina Centraal schriftelijk en praktisch examen (cspe).

Examenstof

De examenstof voor het centraal praktische examen is beschreven in de syllabus. De syllabus is een uitwerking van het examenprogramma. De syllabus is leidend (niet de educatieve methode).

Regelgeving: status correctievoorschrift

Het CvTE heeft de correctievoorschriften bij regeling vastgesteld. Het correctievoorschrift is een zogeheten algemeen verbindend voorschrift en valt onder wet- en regelgeving die van overheidswege wordt verstrekt. De corrector mag dus niet afwijken van het correctievoorschrift.
Als de corrector van mening is dat het correctievoorschrift een onvolkomenheid bevat, neemt deze contact op met de examenlijn via het contactformulier op examenblad.nl.

Geloofs-/levensovertuiging en vervangen van producten

Indien het bevoegd gezag van de school vaststelt dat een kandidaat op grond van zijn geloofs-/levensovertuiging NIET met een bepaald product kan/mag werken, is het toegestaan een vervangend product te gebruiken. Voorwaarde is dat het van de kandidaat voorafgaand aan de afnameperiode bij de school bekend is en is vastgelegd. 

Het vervangende product dient in zoverre gelijkwaardig te zijn dat de toe te passen technieken dezelfde blijven, de moeilijkheidsgraad van het examen gelijk blijft en alle beoordelingsaspecten van het correctievoorschrift van toepassing blijven.

Indien een kandidaat met een product werkt, dat hij niet kan/mag proeven, en dit wordt in het examen wel van de kandidaat gevraagd, dan mag het bevoegd gezag van de school iemand aanwijzen die het product voor de kandidaat proeft. 

Voor kandidaten die vanwege een ondersteuningsbehoefte, bijvoorbeeld een allergie, aangewezen zijn op een aangepast cspe gelden de voor deze kandidaten geldende richtlijnen die zijn opgenomen in de handreiking Passend examineren centrale examens vo.

Digitaal correctievoorschrift beschikbaar bij alle cspe’s voor de vakken E&O-nieuwe stijl, Groen, HBR, M&T en Z&W: 

Bij het cspe ontvangt de examensecretaris per leerweg in zending C een digitaal correctievoorschrift. Dit digitaal correctievoorschrift bevat alleen de beoordelingstabellen uit paragraaf 1.1 van de ‘papieren’ correctievoorschriften (pdf). Dit digitaal correctievoorschrift is dan ook alleen een hulpmiddel, voor eventuele toelichtingen in paragraaf 1.2 moet het papieren correctievoorschrift worden geraadpleegd. 

Het digitaal correctievoorschrift bevat geen formules voor de berekening van het totaal aantal scorepunten. Formules kunnen desgewenst zelf opgenomen worden in de betreffende cellen. 

Specifieke informatie per versie

Overzicht opdrachten 

Het overzicht opdrachten is vanaf 1 november beschikbaar.

Specifieke informatie Profielvak HBR 2025

Specifieke informatie Profielvak HBR 2025 BB - blauw

Onderdeel A

In dit onderdeel wordt de cspe-app gebruikt.

Onderdeel B

De gangbare bakkerij-inventaris, aangevuld met per kandidaat: 

  • ronde bakvormen van ø 16 cm
  • 1 spuitzak met glad spuitje 12 
  • 1 spuitzak met kartel spuitje 12
  • Taartverdeler voor 12 personen

Onderdeel C

de gangbare keuken-inventaris, aangevuld met per kandidaat: 

  • een thermometer
  • 3 bakjes om wat van de bereide producten in te bewaren
  • 4 kookringen ongeveer ø 6,5 cm

Onderdeel D

per kandidaat: 

  • 4 tumbler- of shortdrinkglazen (200cc)
  • jigger (2 & 4 cl)
  • cocktailshaker (minimaal 50 cl)
    Gedurende de hele afname van het onderdeel Gastheerschap dient de kandidaat over een eigen cocktailshaker te kunnen beschikken.

Specifieke informatie Profielvak HBR 2025 KB - blauw

Onderdeel A

In dit onderdeel wordt de cspe-app gebruikt.

Onderdeel B

De gangbare bakkerij-inventaris, aangevuld met per kandidaat: 

  • 3 ronde bakvormen van ø 16 cm
  • 1 spuitzak met glad spuitje 12 
  • 1 spuitzak met kartel spuitje 12
  • Taartverdeler voor 12 personen

Onderdeel C

de gangbare keuken-inventaris, aangevuld met per kandidaat: 

  • een thermometer
  • 3 bakjes om wat van de bereide producten in te bewaren
  • 4 kookringen ongeveer ø 8 cm

Onderdeel D

per kandidaat: 

  • 4 tumbler- of shortdrinkglazen (200cc)
  • jigger (2 & 4 cl)
  • cocktailshaker (minimaal 50 cl)
  • Gedurende de hele afname van het onderdeel Gastheerschap dient de kandidaat over een eigen cocktailshaker te kunnen beschikken.

 

Specifieke informatie Profielvak HBR 2025 GL - blauw

Onderdeel A

de gangbare keuken-inventaris, aangevuld met per kandidaat: 

  • een thermometer
  • 3 bakjes om wat van de bereide producten in te bewaren
  • 4 kookringen ongeveer ø 8 cm

Onderdeel B

per kandidaat: 

  • 4 lonkdrinkglazen (28 tot 30 cl)
  • jigger (2 & 4 cl)
  • cocktailshaker (minimaal 50 cl)
  • Gedurende de hele afname van het onderdeel Gastheerschap dient de kandidaat over een eigen cocktailshaker te kunnen beschikken.

Specifieke informatie Profielvak HBR 2025 BB - rood

Onderdeel A

In dit onderdeel wordt de cspe-app gebruikt.

Onderdeel B

De gangbare bakkerij-inventaris, aangevuld met per kandidaat: 

  • 3 sloffenringen: afmeting 24 x 9 x 5 cm
  • 1 spuitzak met glad spuitje 12

Onderdeel C

de gangbare keuken-inventaris, aangevuld met per kandidaat: 

  • een thermometer
  • 3 bakjes om wat van de bereide producten te bewaren
  • 4 kookringen ongeveer ø 11,5 cm

Onderdeel D

n.v.t.

Specifieke informatie Profielvak HBR 2025 KB - rood

Onderdeel A

In dit onderdeel wordt de cspe-app gebruikt.

Onderdeel B

De gangbare bakkerij-inventaris, aangevuld met per kandidaat: 

  • drie bakvormen van ø 16 cm

Onderdeel C

de gangbare keuken-inventaris, aangevuld met per kandidaat: 

  • een thermometer
  • 3 bakjes om wat van de bereide producten te bewaren
  • 4 kookringen ongeveer ø 3,5 cm

Onderdeel D

n.v.t.

Specifieke informatie Profielvak HBR 2025 GL - rood

Onderdeel A

de gangbare keuken-inventaris, aangevuld met per kandidaat: 

  • een thermometer
  • 3 bakjes om wat van de bereide producten te bewaren
  • 1 platte rasp, bijvoorbeeld microplane

Onderdeel B

n.v.t.