Korte uitleg examens bb- en kb-flex
Vanaf schooljaar 2024-2025 worden de centrale examens voor de basis- en kader beroepsgerichte leerweg digitaal en flexibel afgenomen in Facet. Dit geldt voor alle algemene vakken vmbo bb en kb met uitzondering van de examens Arabisch, Frans, Spaans en Turks. Flexibel betekent dat scholen in de periode van begin april tot en met half juli zelf kunnen bepalen wanneer zij de centrale examens voor bb en kb gaan afnemen. Dit geldt voor zowel de eerste afname van een examen als een eventuele herkansing. De examens bb- en kb-flex kennen dus geen tijdvakken zoals de papieren examens op een vast moment volgens het examenrooster.
De digitale examens in de bb hebben een examenduur van 60 minuten, met uitzondering van de vakken Nederlands en wiskunde die een examenduur hebben van 90 minuten.
In de kb is de examenduur 90 minuten, ook weer met uitzondering van Nederlands en wiskunde die een examenduur hebben van 120 minuten.
Informatie over Facet en de systeemeisen zijn te vinden op de website van DUO.
Achtergrondinformatie over het flexibele examensysteem bb- en kb-flex is opgenomen in het document Achtergrondinformatie bb- en kb-flex.
Stappen voorbereiding afnames bb- en kb-flex
Om een goede afname van de flexibele en digitale centrale examens te garanderen is een goede voorbereiding essentieel. De voorbereiding bestaat uit de volgende drie stappen:
De systeemcheck
De systeemcheck is een technische test die moet worden gedaan om te controleren of de ict-infrastructuur van de school voldoende is uitgerust voor de afname van de digitale examens in Facet. De systeemcheck dient uitgevoerd te zijn.
De Proef op de Som
Het doel van de Proef op de Som is om kandidaten en docenten te laten oefenen met digitale centrale examens in Facet en de stappen die genomen moeten worden tijdens de echte examenafname. Hiervoor zijn vanaf half januari inplanbare voorbeeldexamens beschikbaar die in Facet worden klaargezet. De Proef op de Som is de generale repetitie voor de afname van de digitale ce’s.
Voor zowel de systeemcheck als de Proef op de Som geldt dat deze met hetzelfde aantal computers wordt gedaan als voorzien voor de echte afname.
- Oefenen met eerste en tweede correctie
De opgaven zijn toegankelijk voor de kandidaat tijdens de examenzitting waaraan hij deelneemt en (eventueel vergezeld door zijn wettelijk vertegenwoordiger) bij eventuele inzage na vaststellen van de uitslag (zie handleiding Facet voor de afnameplanner/examensecretaris).
Aan de hand van een Tweede Correctie Testexamen (TCT) oefenen correctoren met het corrigeren en het bepalen van een eindscore in de correctie-module. De TCT-examens zijn vanaf oktober beschikbaar.
Bovenstaande stappen staan uitgebreid beschreven in het document Achtergrondinformatie bb- en kb-flex.
Geheimhouding
De opgaven van de flexibele en digitale centrale examens bb en kb zijn gedurende de gehele afnameperiode geheim. Onder geheimhouding van de opgaven van een digitaal centraal examen wordt het volgende verstaan:
- Door de kandidaat gemaakte notities mogen door de kandidaat niet worden meegenomen.
- De opgaven zijn alleen toegankelijk voor medewerkers van de school voor zover dat noodzakelijk is voor de afname en correctie van het examen.
De directeur ziet erop toe dat de medewerkers van zijn school deze bepalingen in acht nemen. Elk digitaal centraal examen mag uitsluitend worden gebruikt voor het doel waarvoor het bestemd is, te weten als centraal examen. Voorkomen moet worden dat examenopgaven en/of examenafnames worden gefotografeerd/gefilmd en/of op andere manier worden geregistreerd dan wel verspreid zonder toestemming van het College voor Toetsen en Examens (CvTE).
Voorkomen moet worden dat kandidaten tijdens een afname toegang hebben tot een of meer andere examens dan de afname die voor hen ingepland staat. Informatie over de inhoud van een digitaal centraal examen mag alleen worden uitgewisseld via een besloten en beveiligd forum (bbf) zoals beschikbaar gesteld door het CvTE voor docenten en niet via andere kanalen worden gedeeld.
Bekijk voor meer informatie het document Achtergrondinformatie bb- en kb-flex.
Correctie bb- en kb-flex
Voor het corrigeren van flexibele en digitale centrale examens bb en kb maken docenten gebruik van de app Facet Openbaar Portaal. In deze app kan de corrector bij de vraag, het antwoord van de leerling en het correctievoorschrift.
Deze animatie laat de stappen zien die de correctoren bij de correctie in Facet moeten nemen.
Tweede correctie in Facet
Net als bij de papieren centrale examens hebben de flexibele en digitale centrale examens bb en kb verplicht een tweede correctie. De tweede correctie wordt door de scholen geregeld. De scholen kunnen daarvoor
- docenten inschakelen uit hun eigen school of;
- correctoren aanwijzen van een andere school binnen hetzelfde bestuur of regio of;
- correctoren aanwijzen van een school buiten de regio.
Oefenen met bb- en kb-flex
Jaarlijks worden nieuwe voorbeelden van examens bb en kb beschikbaar gesteld.
Deze worden in digitale vorm geleverd als:
- oefenexamens in de online oefenomgeving.
- voorbeeldexamens waarvoor een afnameplanning in Facet gemaakt moet worden en die gebruikt kunnen worden voor de Proef op de Som
Technische ondersteuning
Heb je vragen over de techniek of problemen bij afname van de centrale examens in Facet? Neem contact op met de Helpdesk Facet van DUO via telefoonnummer (050) 59 99 925.