Deze informatie is gelijktijdig met de Septembermededeling bekendgemaakt. Veranderingen ten opzichte van 2024 zijn geel gemarkeerd.
Examenstof
De examenstof is beschreven in de syllabus Latijn vwo 2025.
De specificatie van de examenstof en de minimumlijst bij de centrale examens Latijnse taal en cultuur, bestaande uit vormleer, syntaxis en literaire termen, zijn opgenomen in de syllabus.
Syllabus
De syllabus 2025 wijkt af van de syllabus 2024 in verband met wisselende examenonderwerpen.
Nadere informatie
Wanneer in examenvragen het begrip tekstelement wordt gehanteerd, dan wordt daarmee bedoeld: een woord, een woordgroep, een bijzin of een zin. Een tekstelement kan bestaan uit aaneensluitende woorden, maar dit hoeft niet.
Wanneer in examenvragen een citaat van één woord wordt gevraagd en er wordt meer dan één woord als antwoord gegeven, dan geldt voor de beoordeling alleen het eerste woord.
Voor de accusativus meervoud mannelijk/vrouwelijk van Latijnse zelfstandige en bijvoeglijke naamwoorden van de derde declinatie op -is (types hostis en fortis) wordt in het tekstboekje van het CE altijd de uitgang -es afgedrukt, ook wanneer de aanbevolen editie de uitgang –is heeft.
Met ingang van 2025 zullen er geen vragen in de examens GTC en LTC in deelvragen (a, b enz.) opgesplitst worden. Elke vraag krijgt een eigen nummer. Tussen vragen die bij hetzelfde lemma horen, wordt geen witregel opgenomen, tenzij er een nieuwe inleidende tekst bij de volgende vraag hoort. Dit komt overeen met de oude praktijk bij deelvragen (a, b, enz. ). Waar nodig, zal voor de duidelijkheid in een volgende vraag het lemma herhaald worden.
Het vragenaantal dat op het voorblad van een examen wordt opgegeven, zal hierdoor met een hoger getal uitgedrukt worden (maximaal 38), terwijl het daadwerkelijke aantal vragen niet hoger is dan in de oude situatie, waar deelvragen niet apart geteld werden.
Correctievoorschrift
Status: regelgeving
Het CvTE heeft de correctievoorschriften bij regeling vastgesteld. Het correctievoorschrift is een zogeheten algemeen verbindend voorschrift en valt onder wet- en regelgeving die van overheidswege wordt verstrekt. De corrector mag dus niet afwijken van het correctievoorschrift. Als de corrector van mening is dat het correctievoorschrift een onvolkomenheid bevat, neemt deze contact op met de examenlijn via het contactformulier op examenblad.nl.
Aanvullingen
Zie paragraaf 9.5 van de septembermededeling.
Ontvangen van vakspecifieke mailings
Voor je taak als examinator (corrector) van de centrale examens is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent. Dat kan via een account op Examenblad. Via deze pagina ontvang je inhoudelijke en formele informatie over de centrale examens van je vak op maat, zoals bijvoorbeeld een test met het correctievoorschrift. Heb je als docent nog geen account op Examenblad.nl waardoor je de mailings niet rechtstreeks ontvangt, laat je hiervoor dan registreren door je examensecretaris.
Examenbespreking VCN
Elk jaar organiseert de Vereniging Classici Nederland (VCN) na de afname van het centraal schriftelijk examen besprekingen van de opgaven en het correctievoorschrift. Op de website van VCN vind je hierover meer informatie.
Het CvTE brengt examenbesprekingen onder de aandacht, omdat ze waardevol kunnen zijn voor het overleg met collega’s over de correctie van de examens. Overleg met collega’s is vaak nuttig om samen te verkennen in welke mate antwoorden van examenkandidaten inhoudelijk in lijn zijn met het correctievoorschrift. Deze besprekingen hebben echter geen officiële status.
In alle gevallen is het correctievoorschrift, eventueel voorzien van een aanvulling, bindend. Opmerkingen gemaakt tijdens examenbesprekingen 'overrulen' het correctievoorschrift niet.
Van reacties op de examens vanuit de examenbesprekingen wordt ook dankbaar gebruik gemaakt bij het ontwikkelen van volgende examens.