Let op: Je bekijkt nu informatie uit een oud examenjaar. Ga naar het huidige examenjaar

Regeling vaststelling examenprogramma's voortgezet onderwijs

Laatste update
Kenmerk
27466315
Datum
10 januari 2024

In deze regeling worden nieuwe examenprogramma's vastgesteld voor het voortgezet onderwijs.

Voor vwo, havo en vmbo hangen de nieuwe examenprogramma's samen met het streven om verantwoordelijkheden beter te verdelen tussen overheid en deskundigen in het onderwijsveld met name de leraren. De exameneisen zijn globaler omschreven dan in de vorige examenprogramma's. Ze geven een duidelijke richting aan, maar bieden ook ruimte. Daardoor kunnen scholen/leraren binnen de aangegeven onderwerpen in het schoolexamen meer eigen keuzes maken. Ze kunnen bovendien nu ook eigen onderwerpen toevoegen.

Voor het vwo en havo hangen de nieuwe examenprogramma's bovendien samen met de (nieuwe) inrichting van de profielen per 1 augustus 2007. 

Voor vmbo hangen de examenprogramma’s samen met de nieuwe opzet van het beroepsgerichte vmbo in 10 profielen met bijbehorende beroepsgerichte profielvakken en beroepsgerichte keuzevakken. Sinds dat moment (2018) wordt er ook bij vmbo-tl niet meer gesproken over sectoren, maar over profielen.  

De beroepsgerichte keuzevakken zijn niet opgenomen in deze regeling, maar in de Regeling beroepsgerichte keuzevakken vmbo. Alle afzonderlijke modules van de beroepsgerichte profielvakken kunnen gekozen worden als keuzevak bij een ander profiel. 


Iedere keer als er een examenprogramma wordt aangepast c.q. een nieuw examenprogramma wordt ingevoerd, wordt deze regeling aangepast. 

Zo wordt binnenkort de Regeling examenprogramma’s aangepast i.v.m. het nieuwe examenprogramma voor het beroepsgerichte vak Economie & Ondernemen. Vooralsnog wordt dit aangeduid met examenprogramma voor het beroepsgerichte vak Economie & Ondernemen nieuwe stijl. Dit examenprogramma geldt vanaf het schooljaar 2024-2025. 


Actuele regeling op Overheid.nl

U vindt de vastgestelde examenprogramma's op de examenpagina's van Examenblad.nl in de betreffende jaarring.